Taková normální schůze

Včerejší účast poslanců v jednacím sále Sněmovny připomínala ze všeho nejvíce výroční sraz horníků na penzi po důchodové reformě ODS. Naprostá většina účastníků chyběla a ten nešťastný zbytek, který se na interpelace dostavil, nevykazoval větší známky mozkové aktivity a po chvíli přestal komunikovat úplně. David Rath toto jednání označil za skandální pohrdání Sněmovnou a veškerou vinu hodil opět na svého oblíbeného černého koně Václava Klause, přičemž neopomenul prezidentovo poslední pokušení: „Tady u nás ve Sněmovně je jiná morálka, Václave…, jiná, taková nezkažená.“ A po tomto rýpnutí se tvrdě obul do ministra zdravotnictví Julínka, na kterém nenechal nit suchou: „…všechno je to vaše vina, pane ministře! A je to vaše škoda, že tu nejste.“ Což byl, bohužel, fakt.

Z vlády byl přítomný pouze Martin Bursík, který musel těm několika poslancům vysvětlit, co je to větrná elektrárna, jestli umí mlít i mouku a jak to, že neuletí, když má tak velkou vrtuli. Na skok se poté zastavil i ministr školství Ondřej Liška a seznámil všechny přítomné se svým novým projektem na zaplacení učitelů na základě počtu žáků, kteří dostanou vyznamenání: „Čímž zároveň vyřešíme i problém upadajícího vzdělání naší mládeže.“ K této myšlence si vzal doplňující slovo poslanec Melčák. „Čímž ovšem nevyřešíme fakt, že máme syna debila,“ upřesnil v projevu, během kterého ho z balkónu jistila jednotka ostřelovačů a družstvo pomalu se dusících žabích mužů ukryté pod praktikáblem.

Po dvou hodinách marného útočení na ministra Julínka, který se kupodivu na své židli do té doby nezhmotnil, došel David Rath k názoru, že by bylo nejlepší jít domů. Tady přišel na řadu jednací řád Sněmovny, kterému k usnášeníschopnému počtu zákonodárců chybělo nejméně 30 poslanců. Začalo jít do tuhého. Reálně totiž hrozilo, že schůzi nebude možné ukončit a poslanci budou muset pracovat přesčas. „Abychom předešli nejhoršímu, navrhuji přinést co nejvíce zrcadel a rozestavit je kolem zdí tak, aby se náš počet přinejmenším zdvojnásobil,“ přednesl svůj návrh Lubomír Zaorálek. Nápad se všem líbil, ale pro zrcadla nikdo nezašel, takže se u zdi sešlo pouze kosmetické zrcátko Davida Ratha s prázdnou láhví od piva Zdeňka Škromacha. Ten osobně žádný problém v počtu poslanců neviděl, protože ti se mu v různých počtech míhali před očima už od vydatné pivní snídaně, takže jako první s klidným srdcem odešel.

Ostatní zákonodárce vysvobodil až komunista Filip. Ten navrhl, aby šli všichni normálně domů. „Co se může stát nejhoršího? Žádný zákon dneska dohromady stejně nedáme a maximálně nás voliči budou mít za flákače. No to je mi novina,“ rezignoval Filip a odešel podepřít Škromacha, který si zrovna podával ruku se zdí.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.