Poslední vládní krize. Jak to všechno začalo.

Prezident Zeman a divadlo Sklep

2. května
Předseda vlády Bohuslav Sobotka uspořádal tiskovou konferenci, na které oznámil demisi vlády. Tímto nečekaným rozhodnutím překvapil především sám sebe. Komentátoři, kteří očekávali odvolání Andreje Babiše, se museli vyrovnat se smrští otázek na další postup. O tom měli jen velmi mlhavou představu s matnými obrysy Ústavy, prezidenta a Klementa Gottwalda na balkóně. Babiš, který už měl v sídle ANO připravený obrovský dřevěný kříž, na který se hodlal přibít v přímém přenosu na TV Playtvák, musel zase slézt ze žebříku a rozdávat rozhovory s koblihami. Prezident Zeman tlumočil novinářům názor pana Ovčáčka, že premiér je zbabělec a zničil nejúspěšnější vládu od dob kupce Sáma.

3. května
V médiích vyšel celostránkový inzerát s Andrejem Babišem s přelepenými ústy a otázkou PROČ. Inzerát evidentně nesouvisel s aktuální situací, ale už byl zaplacený a mnozí voliči to stejně nepoznali. Jako odpověď na otázku proč, vyšla na youtube nová nahrávka Andreje Babiše PROTO, na které úkoluje redaktora, co a kdy má tisknout ve svém nezávislém deníku.
K aktuální situaci se vyjádřili i ostatní strany. TOP09 a ODS chtějí předčasné volby, koalice chce dovládnout dál, komunisté chtějí hlasovat o důvěře vlády a Okamura chce postavit vysokou zeď kolem Šluknova. Andrej Babiš rezignovat odmítá a nahrávku označuje za největší svinstvo od doby, kdy se začal do nafty míchat řepkový olej.

4. května
Specialisté na české ústavní právo z Moskvy si vyložili Sobotkovu demisi jako demisi premiéra, s tím že vláda může vládnout dál bez svého předsedy. „Vždyť i prase bez hlavy může ještě chvilku běhat po dvoře,“ vysvětlil novinářům prezident Zeman a připravil prostory Hradu na odpolední přijetí demise. Premiér Sobotka, který se ovšem přijel prezidenta pouze zeptat na jeho názor, musel tak účinkovat ve frašce s názvem „Otoč si to, máš to obráceně.“ A zatímco zmatený Sobotka zmateným novinářům vysvětloval zmatenou situaci, znechucený Zeman odešel ze sálu se slovy „Potom zhasni.

5. května
Na tiskové konferenci vyskočil Sobotka novinářům za zády a oznámil, že stahuje demisi. Někteří zaskočení novináři spadli na zem. Dále premiér ohlásil, že odvolává ministra financí. Andrej Babiš u televize vdechl koblihu. Zrovna členům svého hnutí vysvětloval, že nahrávky z youtubu jsou sice autentické, ale nejsou pravdivé a jde o největší řízenou provokaci od dob filmů Zdeňka Trošky. Členové hnutí přísahali, že si nahrávky sami bez dozoru neposlechnou a mnozí si jako potvrzení svých slov nakapali vosk do uší i do očí. Prezident Zeman oznámil, že ministra financí odvolá v nejbližším možném termínu, to je po zájezdu do Libereckého kraje, dovolené v Číně a týdenním odpočinku na ruské ambasádě.

víkend 6. a 7. května
Třetina senátorů avizovala, že jsou ochotni navrhnout ústavní žalobu na prezidenta, pokud nezakáže svému mluvčímu přístup na Twitter. Premiér Sobotka uvedl, že post ministra financí by měl po Andreji Babišovi obsadit někdo z hnutí ANO, kdo nemá vazby na Agrofert. Bohužel, interní audit zatím nikoho takového neobjevil. Jako slibný kandidát se jevil pes poslance Komárka. Nakonec se bohužel ukázalo, že pes žere konzervy z Kostelce, které mu z masokombinátu pravidelně posílají. Ostatně stejně jako poslanci Komárkovi, který je žere také.

8. května
Prezident Zeman se setkal s Andrejem Babišem. Podle Zemana je Ústava v rozporu s koaliční smlouvou a měla by se zrušit. Dále uvedl, že Sobotka nepředložil návrh na nového ministra financí, což prezidentovi přijde v takto vypjaté situaci značně nezodpovědné. Načež odjel na tři dny do Liberce. Bohuslav Sobotka se účastnil pražského půlmaratonu kladení věnců a jeden poslal i na Hrad.

9. května
Svojí účast na cestě do Číny postupně zrušili ministři Zaorálek, Chovanec a Ludvík z důvodů vládní krize. Jako jediný z ČSSD tak poletí pouze ministr Havlíček, který se tam moc těšil. Prezident Zeman z důvodu vládní krize odmítl zůstat v České republice a volná místa obsadil turisty z Osvětiman. Zbytek vlády může letět příštím turnusem. A zatímco se pozornost upírala na premiéra a prezidenta, ministryně školství Valachová u výtahu oznámila svou demisi. Jako důvod uvedla fotbalového bafuňáře Peltu, který ji neustále volá a nic neříká.

10. května
Na Václavském náměstí proběhla demonstrace, které se zúčastnilo podle některých odhadů třináct, podle jiných až milion a půl lidí nespokojených s ministrem Babišem a prezidentem Zemanem. Zeman pozval zástupce koalice k jednání v Liberci, kde jim představil vychytralý plán. Výsledkem byla dvě řešení: předčasné volby, což předsedové stran zamítli nebo pokračování vlády bez Babiše a Sobotky. Což předsedové stran zamítli. Krize tak mohla úspěšně pokračovat.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.