Den v Poslanecké sněmovně

Včerejší den v Poslanecké sněmovně se nesl v duchu dobré pohody a přátelství. Jako první vystoupil poslanec ČSSD Váňa s básničkou, kterou sice vydával za svou práci, ale podle přivolaných odborníků na ní muselo pracovat přinejmenším i jedno dítě v předškolním věku. „Od 1. ledna vaše ODS dala košem všem. Zdražila všem prádýlko, vodu, topení i plyn, zdražila všem jídélko, a tak mnozí lidé přijdou o dobré bydélko. Udržet si velký dům či byt, pěkně si jej vytopit, to už je teď vážně cena veliká,“(pozn. red.: text neupraven). Podle kritika Rejžka šlo o to nejhorší, co za svůj život slyšel, zatímco kolega kritik Just mínil, že by to stačilo i na tři životy.

A pak už nastoupilo oblíbené duo komiků Topolánek – Rath. Jako rozcvičku si dali citáty. Premiér Topolánek v odpovědi na dopad zdravotnické reformy částečně citoval dobrého vojáka Švejka, protože Češi už prý přestali být „Das ist eine simulanten tschechische bande – jak Švejk často říká v mé oblíbené knize.“ David Rath ho ani nenechal domluvit a už ho opravoval: „Přesný citát zní Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande, což byste musel vědět, kdyby jste v životě přečetl víc, než slabikář pro druhé třídy zvláštní školy. Umím to i rusky nebo německy, kdybyste měl zájem.“ Zájem nebyl a tak stínový ministr zdravotnictví ještě všem poslancům sdělil své podezření, že na nové reformě nejvíc vydělá právě Topolánek se svou „manželkou Topolánkovou, pardon, milenkou Talmanovou, pořád si to pletu.

To už premiérovi pomalu docházela trpělivost a nasadil nejtěžší kalibr – citáty Dana Landy. „Každej je podle vás kriminálník – a přitom nezavřete ty co byste měli – a za ten Orlík , za ten vám dík – serem vám na celej Brusel a proč?“ Po tomto popěvku se ze svých lavic zvedli komunisté a demonstrativně opustili sál Sněmovny. Důvod osvětlil poslanec Kováčik: „My komunisté jsme byli vždycky strážci morálky, práva a spravedlnosti. Na tu šarádu vedle prostě nemáme žaludek. Předpokládám, že příští týden tady už ODS začne běžně citovat Mein Kampf.“ V sále nakonec zůstali Topolánek s Rathem sami, což jim nezabránilo v tom, aby se do sebe pustili tím, kdo podvádí v golfu a kdo u Člověče, nezlob se.

Komunisté naproti tomu aspoň prozradili svou taktiku při volbě prezidenta. Šeptem ji na kamery sdělil předseda KSČM Filip: „Tak my první dvě kola půjdeme jakoby náhodou kolem urny a nešťastnou náhodou nám tam padnou hlasy pro Švejnara. Ten si pomalu začne myslet, že už to má v kapse, ale přinde třetí kolo. A teď pozor. My tam sice budeme, ale dáme hlas ne Klausovi, jak budou všichni čekat, ale Husákovi. To všechny natolik rozhodí, že vítězství budeme mít v kapse. Jenom škoda, že jsme si ještě neujasnili, co je pro nás vítězství.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.