Vondráček povolil alkohol ve Sněmovně. Poslanci poté nedorazili domů.

Vondráček povolil obsluze bufetu i přístup do sálu

Za velkého jásotu a v kanonádě zátek od šampaňského oznámil předseda Vondráček konec prohibice ve Sněmovně. Vondráček sice upozornil poslance, že v případě dalších excesů prohibici opět zavede, ale křičící poslanci ho už neposlouchali a vytvořili špunt ve dveřích z hlavního sálu. Následně obsadili ve velkém množství sněmovní restauraci a začali dohánět, co zameškali. Na ty, na které nezbylo místo, si tvrdý alkohol kupovali po láhvích a nosili si ho zpět do sálu. Poslanci ČSSD odněkud vyvalili několik sudů s pivem a chlemtali ho přímo z pípy. Společně pak odháněli dotěrné komunisty, kteří tvrdili, že alkohol patří všem a chtěli ho znárodnit. Poslanci SPD odněkud vyvalili kapelu Ortel a v rytmu jejich písní popíjeli krabicové víno. Piráti si konec zákazu vyložili po svém a nad jejich lavicemi se brzy počal vznášet podezřelý bílý dým.

Vondráček mezitím obhajoval své rozhodnutí před novináři. Podle něj tento zákaz problém alkoholismu stejně nevyřešil, naopak, poslanci musel tajně popíjet nekolkovaný alkohol a vznikaly tak těžké případy profesionální slepoty. „Myslím, že teď už bude líp,“ křičel na novináře Vondráček, zatímco se kolem něj propotácela skupinka lidovců vedená Jožkou Černým a cimbálovkou. „Vždy, když se konala nějaká společenská akce, musel jsem udělovat výjimky kvůli slavnostnímu přípitku. Co si budeme namlouvat, většinou to bylo stejně vždycky až ex post, když mě zavolali k nějakému chudákovi, který to s přípitkem přehnal a ležel pod křeslem jak prkno.“ Předseda Sněmovny poté elegantně uskočil před ječící skupinkou poslankyň, které v utkvělé představě, že umí tančit kankán, předváděly něco mezi útěkem ze zákopů a tancem u ohnuté tyče.

Proč vlastně místopředsedkyně Jermanová prohibici ve Sněmovně zavedla? Stalo se tak po sérii nešťastných incidentů, ve kterých vždy hráli hlavní roli poslanci, alkohol, artikulace a rovnováha. Asi nejznámějším příkladem byl poslanec ODS Kott, který se před důležitým hlasováním tak opil, že nebyl schopen zmáčknout tlačítko. Chvíli sice mačkal vypínač na stěně, to se ale na výsledku hlasování nijak neprojevilo. Kott byl poté z ODS vyloučen a ujal se ho zkušený doktor Rath. V současné době si odpykává sedmiletý trest za podvod. Ve Sněmovně se proslavil i Radim Turek z ČSSD. Novináři ho objevili ve výtahu, kde se pomocí tlačítek poschodí a zvonku snažil řídit schůzi Sněmovny. Na otázku, zda není opilý, neuměl odpovědět. Dostatečně známé jsou i přátelské štulce, které si poslanci udělují u pultíku, když narážejí na opilost jednoho, či druhého. Duel Rath – Kalousek patří dnes už do zlatého fondu stenozáznamu.

Nicméně poslanci mají s alkoholem problém i mimo Sněmovnu Několik jich policie načapala opilých za volantem. Například poslanec ODS Šeich byl zadržen poté, co vjel v noci na chodník a mával rukou z okýnka. Podle svých slov dával přednost koloně mrazírenských vozů, které zahlédl ve zpětném zrcátku. Hlídce odmítl vykonat dechovou zkoušku i odběr krve. Naopak se dožadoval odběru moči, protože to podle svých slov už nemůže vydržet.

Vondráček potvrdil novinářům, že o všech těchto excesech ví a že se na ně na youtubu také rád dívá. Nicméně si myslí, že poslanci jsou dospělí lidé, kterým se nemusí nic nakazovat a ví, jak se mají chovat i bez prohibice. Načež musel uskočit před nákupním vozíkem, ve kterém křičící poslanec Benda ujížděl před hekajícím poslancem Stanjurou. Nepovedlo se.

2 Komentáře

  1. Opilý poslanec nemá ve Sněmovně co dělat. Toto kriterium by rychle vyselektovalo, na vzdory voličům ty, kteří tam nepatří.Pokud by se brala v potaz i hystorická zkušenost, nejsem si jistý, kolik poslanců by mohlo chodit do práce.

  2. Opilý poslanec nemá ve Sněmovně co dělat. Toto kriterium by rychle vyselektovalo, na vzdory voličům ty, kteří tam nepatří.Pokud by se brala v potaz i hystorická skušenost, nejsem si jistý, kolik poslanců by mohlo chodit do práce.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.