Politologové představují scénáře povolebního vývoje nominované na Českého lva

Času má Babiš dost

V nepřehledné situaci se politologové přou o další povolební scénáře. Andrej Babiš prohlásil, že bude chtít nejprve ustanovit pevnou výkupní cenu koblih a v návaznosti na to ustanovit i Sněmovnu. „Je to důležitý krok především proto, že třetí pokus na sestavení vlády má právě předseda Sněmovny. Žhavým kandidátem mezi námi politology je expert na kulturu SPD Miloslav Rozner. A z toho by Česká republika už těžko vybrušovala,“ míní expert na politiku Petr Žantovský z Parlamentních listů. Miloslav Rozner si podle svých slov dokáže představit jednobarevnou vládu složenou z muzikantů Argemy. Předseda SPD Okamura tuto možnost nevylučuje za předpokladů, že on sám by byl premiér a zbývající členy vlády by doplnila kapela Ortel.

Další možností je menšinová vláda s podporou prezidenta. „Prostě Babiš v noci převeze management Agrofertu do Strakovy akademie a Zeman je bude krýt. Přímo protiústavní to není, ale tohle Ústava nemohla předpokládat. To je, jako byste chtěli, aby návod na motorovou pilu obsahoval operační postup při replantaci uříznuté ruky, včetně pooperačních komplikací a s heparinovým vrahem na chodbě,“ myslí si komentátor konkurenčního serveru akvaria-teraria.net Josef Písek. Tato varianta navíc počítá s podporou ANO pro Zemana v prezidentských volbách, protože v případě, že by Zeman nevyhrál je pravděpodobné, že nový prezident vezme vykolejený vlak demokracie a posadí ho zpátky na koleje.

Této koalici by ovšem chyběl jeden hlas k nadpoloviční většině. „Vzhledem k tomu, že Andrej Babiš je multimiliardář, nevidím v tom zase tak velký problém,“ míní Žantovský. „Kolik koblih musí Babiš prodat, aby zaplatil jednoho poslance? Myslím, že ne víc, než zvládne výroba pekárny za odpolední směnu. Navíc jsou tady i takoví, kteří to udělají dobrovolně a rádi. Ve stranách plných animozit, ústrků, dlouhodobě potlačovaných sexuálních frustrací se vždycky nějaký Čurda, Sabina nebo Moravec najde,“ rozvíjí myšlenku Písek a po chvíli pro čtenáře Parlamentních listů dodává: „Myslím Emanuela Moravce.

Andrej Babiš prakticky nepočítá s tím, že by jeho vláda dostala ve Sněmovně důvěru a je mu to jedno. „Případné hlasování zákonodárců přehlasuje druhý den celostátním inzerátem se zafačovanou pusou, ušima i nosem a bude tvrdit, že mu to udělali poslanci. Když bude nejhůře, vyhlásí předčasné volby, které z důvodů šetření proběhnou přesně po čtyřech letech,“ pročítá poznámky ANO Písek.

3 Komentáře

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.