Volební programy se plní dávkami. Jak se v nich vyznat?

SPD chce příspěvky na steroidy pro své voliče

Politici řeší před volbami věčný problém – jak uplatit své voliče, aniž by byli obviněni z uplácení a korupce. I letos se s tím strany musí nějak popasovat. ČSSD opět vsadila na osvědčené plošné kobercové dávky, které zasáhnou každou část lidského života. Chce zvýšit porodné, zvýšit přídavky na děti, zavede příspěvek na pohřeb, příspěvek na exhumaci a bude hradit soudní při se zdravotnickým zařízením. KDU-ČSL chce tradičně navyšovat daňové úlevy pro pracující rodiny s dětmi, které chodí v neděli na mši.

Daňové úlevy chystá i TOP09 a to pro rodiny s pracujícími dětmi. Okamurova SPD chce zvýhodnit rodiny se třemi dětmi, ovšem rodiče nesmí být Romové, jinak můžou na dávky zapomenout. Nejméně konkrétní je v oblasti dávek hnutí ANO. Obecně chce zamezit jejich zneužívání, a proto na ně nedosáhnou voliči ODS, SPD, TOP09, KSČM, KDU-ČSL a ČSSD. Komunisté tradičně slibují levnou dovolenou u Balatonu pro pracující a kulku do hlavy pro reakcionáře a i proto jim stabilně rostou preference.

Všechny strany slibují valorizaci důchodů. Zatímco pravicové strany jsou v tomto ohledu opatrné a chtějí zvyšovat důchody pouze těm, jejichž právní zástupce sepíše patřičné zdůvodnění a opatří ho příslušným počtem kolků, ČSSD a komunisté rovnou slibují zvýšit důchod všem podle subjektivních představ důchodců o jejich výši. K tomu má sloužit speciální formulář s názvem „Kolik supermarketů objedete za týden“. Zelení zase navrhují univerzální důchod pro všechny, jehož výše by se odvíjela od počtu stromů na Šumavě. I ODS nakonec do svého programu zařadila něco, co by se dalo nazvat jako podpora lidem ve stáří. Daňovými úlevami a dotacemi pro velké firmy chce motivovat zaměstnavatele, aby zaměstnancům přispíval na důchod. Nicméně podniky nehodlá nijak kontrolovat a v případě neúspěchu hodlá dotace a úlevy ještě navýšit.

Nejméně čitelné jsou ovšem strany v oblasti poskytování dávek lidem v sociálně vyloučených lokalitách a pro dlouhodobě nezaměstnané. Samozřejmě kromě SPD, která hodlá tento problém řešit dávkami ze samopalu.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.