Vláda odmítla návrh opozice zlevnit pivo. Je to populismus, zlevníme ho sami.

Příprava na 1. máj

Poslanecká sněmovna mohla minulý týden učinit zásadní krok k upevnění demokracie v České republice. Zákon, který by umožnil zlevnit pivo až o 30 haléřů neprošel a to díky sedmi poslancům, kteří se zapomněli v hospodě. Šlo o poslance napříč politickým spektrem, které předseda Sněmovny našel ležet napříč jejich oblíbeným lokálem. I tento smutný příběh jasně demonstruje, že pivo patří v Česku ke strategickým surovinám a historie jeho úlohy v politickém boji sahá až k samému úsvitu našich dějin.

Jako první chtěl pivo zlevnit už Boleslav I. To se ale nelíbilo jeho bratrovi Václavovi, načež došlo k drobné potyčce, během které, k velké radosti všech poddaných, svatý Václav umřel. I Lucemburkové pochopili, jak je pivo pro Čechy důležité a začali ho využívat ve svůj prospěch. Všude ho byl dostatek, zakládaly se univerzitní pivovary, pivo teklo v kašnách, přidávalo se do malty a tak začal zlatý věk Českého království. Po smrti Karla IV. bohužel všemu učinila přítrž církev, která preferovala víno. Prapor odporu zvedl Jan Hus, který požadoval přijímání pod obojí, to znamená víno i pivo. Nejvyšší církevní preláti, kteří mají radši pálenku, nechali proto Husa přepálit. Což se nelíbilo jeho kamarádům štamgastům a začaly velké pivařské války. Habsburkové byli pak už s úlohou piva u Čechů srozuměni a tak s nimi Češi zůstávali ve společném státu celkem spokojeni, dokud je nerozdělil abstinent Masaryk.

Naposledy přišel s myšlenkou zlevnit pivo Andrej Babiš. Vědom si toho, že jeho elektronické účtenky a zákaz kouření nezaznamenali u hospodských to pravé nadšení, začal slibovat levnější pivo. Původem Slovák ovšem zapomněl, že Češi zocelení pivařskými válkami na sliby feudálů dávno nevěří. Situace se tak chopila opozice a připravila svůj vlastní návrh na zlevnění piva. „Povidám držte huby! Daň z hektolitru piva snížíme o pět korun. O celých pět korun, vážení přátelé! To je čtvrt haléře na jednom pivu. Já udělám za večer deset piv, to máme 25 korun,“ tvrdil ekonomický expert ODS Skopeček štamgastům v nádražním bufetu. „A takhle jsme propočítali celý náš volební program,“ dodal a svezl se pod stůl.

Tam se potkal se svým kolegou z ČSSD Hamáčkem. „My vám tento návrh nepodpoříme! Nezaručuje levné pivo, ale větší zisk pivovarů. Pocem, dej mi pusu,“ hřímal Hamáček pod stolem, až probudil Faltýnka, který spal pod lavicí. Ani tomu se návrh ODS nelíbil. „My chceme zlevnit pivo systémově na evropské úrovni. Navrhneme povinně přimíchávat do piva řepku olejku, čímž výrazně zvýšíme zisk Agrofertu. Tedy spotřebitele, pardon,“ zasnil se a znovu usnul.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.