Z čínských investic zatím nejvíc roste trh s mávátky, tvrdí ekonomové

Během pětihodinového podepisování memorand státníci nevykazovali únavu

Loni navštívil Českou republiku čínský prezident Si Ťin-pching. Na ulicích ho vítaly davy afektovaných Číňanů s prapory, domácí opozice byla krvavě potlačena přibroušenými mávátky a místní prezident by kvůli němu klidně zabil a snědl vlastního mluvčího, kdyby si to Si Ťin-pching přál. Což si k velké lítosti zmasakrované opozice nepřál. Dojatý čínský prezident slíbil investovat do místních tolik peněz, že by bylo podle ekonomů levnější postavit si celou Českou republiku znovu na umělém ostrově i s nafukovacím Zemanem. Hradní kancelář nestíhala zveřejňovat smělé plány Číny s Českem a čínští podnikatelé se předháněli ve fantaziích, co u nás postaví a koupí.

Wang Fu měl v plánu postavit na Vyšehradu kosmodrom včetně odpalovací rampy Šemík. Luo-ce plánoval vybudovat na Šumavě obří hotelový komplex. Jeho konkurent Fu Chaj-feng mu ho zase plánoval zbourat a postavit tam svůj obří hotelový komplex. Li-Tan, vlastník továrny na kuličky do propisek, už dokonce začal vytyčovat obrysy své nové průmyslové zóny, která by se měla soustředit na pružinky do propisek. Do záboru se sice dostala větší část Olšanských hřbitovů včetně nádraží, ale jak potvrdila primátorka Prahy Krnda-Kche, nejde přece o indiánské pohřebiště, takže s případným přesunem, například poblíž skládky v Ďáblicích, by neměl být problém. Zvláště, pokud Li-Tan slíbil zaměstnat až 15 milionů Čechů. Čang Nan, komunistický multimiliardář, chtěl ještě během návštěvy odkoupit od Zemana Svatovítskou katedrálu a přebudovat ji na komunistické kasino. I toto memorandum prezident Zeman podepsal. Naštěstí vlevo dole.

Co zbylo z těchto plánů?

U Nymburka, uprostřed pole, stojí osamělý billboard. Oznamuje, že zde stojí 1. česko – čínská průmyslová zóna. Měla zaměstnávat další milióny Čechů. Zatím zaměstnává pouze údržbáře Cíchu, který pravidelně vyměňuje žárovky u osvětlení billboardu. „Já jsem Čech, žárovky jsou z Číny. Tak jsme to nakonec rozjeli,“ směje se Cícha a ukazuje na starostu Fojtíka, který na něho už z dálky hrozí. „Ten zmetek nás stál 50 tisíc,“ plive starosta do pole a není jasné, zda myslí billboard nebo Cíchu. Pak ale zjihne, to když začne vzpomínat na tu velkou slávu. „Byla to nádhera. Tady stál hejtman Petera, tady investor Čchang Chao, tady Cícha zapojoval 230 na 380, tady to pak začalo hořet. Měli jsme velké vize. Plánovala se stavba letiště, do průmyslové zóny mělo zaměstnance navážet Pendolíno, přístavní molo mělo stát tam u toho lesa a Petera osobně zahájil krompáčem výkop suchého doku pro ponorky. Vyrazil si u toho dva zuby,“ směje se starosta.

Na otázku, proč se nic z toho neuskutečnilo, odpověď ví: „Ve všeobecném nadšení jsme zapomněli na to, že nám to tady nepatří a současní majitelé pozemků už takové nadšení neprojevovali. Čínští kolegové se divili, proč je normálně nevysídlíme, ale když jsme jim vysvětlili, že to u nás tak lehce nejde, ještě ten den odjeli. Zkoušeli jsme pak všechno možné, psali jsme i Zemanovi. Odepsal nám jeho mluvčí, že jsme idioti. Tady to mám.“ Starosta vytahuje promaštěný papír, na kterém jde sotva co přečíst. „Cícha na tom posvačil,“ dodává omluvně. Pro sebe pak cosi zabručí o debilním zmetkovi a není jasné, jestli myslí Zemana, mluvčího, Cíchu nebo všechny dohromady.

Navštívili jsme i exhejtmana Peteru. Seděl u okna, díval se do zahrady a v ruce držel čínskou vlaječku. Vykládal, že čínským slibům věří a rušení zóny je obrovská chyba. Vzpomínal, jak jezdil obden do Číny a plánoval tam s naším zastupitelstvím společné česko – čínské projekty, jejichž konečná hodnota měla překročit roční rozpočet NASA. „Ano, kosmodrom měl stát vedle prasečáku pro koaly,“ zasnil se Petera a z dalšího vzpomínání sešlo, protože přišla sestřička a oznámila konec návštěvních hodin. Na otázku, jestli je ještě naděje, odpověděla sestřička, že naděje je vždycky a zkušeným pohybem přikurtovala exhejtmana k lůžku.

Ovšem ani uskutečněná investice není zárukou úspěchu. Své o tom vědí například v pivovaru Lobkowicz. Po dobrém obědě a dvanácti pivech se rozhodl jejich pivovar koupit čínský investor Sun Jang. Peníze zaplatil v hotovosti na stole, a protože trval na slavnostním ceremoniálu, sehnali místní manažeři ještě tentýž večer ohňostroj, mažoretky, dav nadšených lidí s mávátky a kolem půlnoci odněkud přivezli i Zemana s červenou kšiltovkou na hlavě. Následující den dojela z Číny početná delegace opilců, která pivovar komplet vypila, a ve středu už byl pivovar opět na prodej. Podobných případů je hodně, bohužel na nich z české strany vydělávají pouze agentury zajišťující mažoretky, prezidenta a nadšené davy s mávátky.

A jak tuto situaci vidí právě prezident Zeman, který si na spolupráci s Čínou zakládá? „To, že jsem pracoval v Haló novinách ještě neznamená, že jsem úplný idiot,“ tlumočil s trochou fantazie prezidentův názor jeho mluvčí. Ani kancléř Mynář nebyl o mnoho sdílnější. Po svém důvěrníkovi nám vzkázal, abychom chadíli rabótat ven, jinak dopadneme plócho. Rozmluvil se až bývalý protokolář Forejt. Podle něj je spolupráce s Čínou na dlouhé lokte a první úspěchy se můžou dostavit až za několik let. Osobně sice dává přednost zboží z Kolumbie než z Číny, ale prý by si zvykl.

4 Komentáře

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.